MIFARE DESFire chipcards: bedrukt en onbedrukt leverbaar: NXP en compatible

plastic kaarrt met chip voor het ijspaleisEr zijn veel verschillende soorten chipcards met verschillende soorten chips en met verschillende soorten technische specificaties. Een veelgebruike chipcard is de zogenaamde MIFARE 1k of 4K chipcard. Dit zijn contactloze chipkaarten die u op een centimer of 8 voor de card reader kunt houden. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de chipcards die we tegenwoordig in het openbaar vervoer moeten gebruiken. Een meer geavanceerde versleutelingstechniek vindt u in de DESFIRE chipcards. Lizacards levert de officiële NXP (=Philips) chipkaarten maar ook voor de veel voordeliger compatible cards kunt u bij ons terecht. Iedere MIFARE kaart is uitgerust met een internationaal uniek serienummer welke meestal wordt gebruikt voor de identificatie.

De MIFARE kaarten zijn gebaseerd op de ISO 14443 (RFID) Type A 13,56 Mhz contactloze chipkaart standaarden.

Verschillende soorten MIFARE kaarten

Mifare Ultralight

De goedkoopste Mifare kaarten. Het protocol wat wordt gebruikt is identiek aan de MIFARE classic er is echter geen sprake van een beveiligingsgedeelte en ook zijn de gebruikte commando's aangepast. Omdat deze kaart relatief zeer goedkoop is wordt zij veel gebruikt als parkeerkaartje of als voetbalticket,

Mifare Ultralight C

Goedkope kaarten die beter beveiligd zijn dan de normale MIFARE Ultralight, namelijk volgens het DES3 protocol

Mifare Classic (of standard)

Dit is de oorspronkelijk door Philips Semiconductors (nu NXP) uitgevonden chipcard (1994) waarbij niet van het ISO/IEC 14443-4 protocol gebruik wordt gemaakt maar van een eigen ontwikkeld protocol. De Classic 1K geeft een opslaggehuegen van 768 bytes, verdeel over 16 sectoren, dezen weer onderverdeeld in 4 blokken en is beveiligd met 2 sleutels, A en B. De Classic 4K heeft een opslagruimte van 3 kilobyte. Beide MIFARE-kaarten kunnen worden geprogrammeerd voor zowel lezen als schrijven.

Mifare Plus

De vervanging voor de MIFARE Classic met een gecertificeerde beveiliging op basis van AES 128.

Mifare ProX en SmartMX

Merknamen van NXP Semiconductors voor chipkaarten die voldoen aan ISO 14443-4 protocollen

Mifare kaarten worden gebruikt voor bijvoorbeeld:

  • openbaar vervoer (de OV-chipkaart maar bijvoorbeeld ook de Londense Oeyster card)
  • toegangscontrole
  • parkeersystemen
  • bibliotheken
  • personeelstoegang